Każda restauracja zachwala swoją kuchnię posługując się zbiorem wymyślnych przymiotników: wykwintna, wyszukana, wspaniała, wytworna, tradycyjna, domowa, międzynarodowa, śródziemnomorska…. Nasza kuchnia też ma te cechy. Jednak to, co nas naprawdę wyróżnia to jakość. Restauracja OAZA to po prostu dobre jedzenie! A dobre znaczy smaczne, pięknie podane, różnorodne, świeże i zdrowe.
Mamy zaufanych dostawców mięsa, ryb i warzyw. Nie używamy żadnych polepszaczy, barwników czy konserwantów spożywczych. Nie stosujemy żadnych półproduktów. Jeśli gotujemy rosół, to na mięsie i warzywach, a nie na koncentratach Knoora. Jeśli zupę – to na świeżych warzywach a nie na gotowych przecierach. Sami zaprawiamy owoce i warzywa podawane jako dodatki do mięs i sałat: dynię w occie i w zalewie imbirowej, śliwki na ostro. Jeśli proponujemy sałatę z wędzoną kaczką, to kacze piersi wędzimy sami w naszej wędzarni i w dymie, a nie w chemicznym koncentracie wędzarniczym którym preparuje się większość wędlin dostępnych w sklepach.
Własna wędzarnia pozwala nam przygotowywać STÓŁ OAZY. W każdą niedzielę można u nas kupić na wynos świeżo uwędzone mięsa (szynkę, schab, karkówkę, kacze piersi) i ryby (pstrągi, łosoś). Można też ich oczywiście skosztować na miejscu – nic nie smakuje lepiej niż kawałek świeżej ryby, właśnie wyciągniętej z wędzarni… A przy okazji można spróbować naszych domowych ciast: czasem jest to sernik, czasami placek ze śliwkami, innym razem tiramisu – zawsze bez spulchniaczy i polepszaczy, na jajkach, a nie na proszku jajecznym.
Inną specjalnością OAZY są DOMOWE NALEWKI. Ten tradycyjny polski trunek otrzymuje się przez macerowanie owoców i ziół w wysokoprocentowym alkoholu, który znakomicie wydobywa i przechowuje składniki i właściwości roślin, które są nim zalewane: niektóre witaminy, substancje eteryczne, garbniki, pektyny. Znane są zdrowotne zalety wielu nalewek, wszystkie bez wyjątku zachowują smaki i zapachy lata, są rozkoszą dla podniebienia i elementem kultywowania urody i przyjemności życia.
Nasze nalewki robimy sami: są w 100% wolne od wszelkiego rodzaju konserwantów, sztucznych polepszaczy smaku i innych „wynalazków” przemysłu spożywczego. Owoce pozyskujemy bądź ze sprawdzonych źródeł, bądź z własnego zbieractwa (np. owoce i kwiaty czarnego bzu, jagody czeremchy, które pochodzą z Puszczy Zielonki) . Do owoców dodajemy tylko zioła, korzenie, spirytus i cukier lub miód.
Można ich skosztować do obiadu (świetnie poprawiają trawienie), można kupić na wynos. Pięknie opakowana flaszeczka z nalewką przygotowaną według tradycyjnej receptury jest też niebanalnym prezentem.
PRZECZYTAJ NASZE MENU, PRZYJDŹ, SPRÓBUJ! A w każdą niedzielę dodatkowa atrakcja: SZEF KUCHNI POLECA. To specjalne menu, przygotowywane poza kartą – rodzaj „próby ogniowej” nowych dań, pomysłów, smaków, zestawień. Najczęściej z wykorzystaniem sezonowych specjałów. ZAPRASZAMY!
MENU RESTAURACJI OAZA
_____________________________________________________________________________________________________________________
PRZYSTAWKI
Tatar wołowy
Żółtko, cebula, ogórek konserwowy
27,-
Sałatka z przegrzebkami i krewetką
Rukola, salsa z warzyw
35,-
Carpaccio z wołowiny
Suszone pomidory, kapary, parmezanem
29,-
________________________________________________________________________________________________________
ZUPY

Rosół z perliczki z makaronem i mięsem
(podawany tylko w niedzielę)
15,-
Zupa z curry
Z kurczakiem i prażonymi migdałami
15,-
Krem z pomidorów malinowych
Z oliwą czosnkową i bazylią
13,-
Krem szparagowy
13,-
SAŁATY

Sałata z pieczonym kurczakiem
Świeża sałata z warzywami, sos mango, grzanka
31,-
Sałata z grillowanym serem camembert
Roszponka, winogrono, jabłko, orzech, dressing truskawkowy
29,-
__________________________________________________________________________________________________________________________
MAKARONY
Tagliatelle z owocami morza
Pomidory, cebula, czosnek, koperek
38,-
Spaghetti w sosie śmietanowym
Cukinia, por, szpinak, jajko sadzone
32,-
RYBY
Sandacz saute
Puree ziemniaczane z chrzanem, kremowy groszek z chorizo
45,-
Grillowany Stek z łososia
Mus szpinakowy, spaghetti z czosnkiem, pomidorami i koperkiem
49,-
Mule
W białym winie z koperkiem lub w pomidorach z grzanką czosnkową
(podawane wyłącznie w niedziele)
42,-
MIĘSA

Polędwiczka wieprzowa sous vide w sosie jeżynowym
Gratin ziemniaczane, brokuł, marchewka
45,
Roladka z udka kurczaka
Mus z pieczonych batatów, grillowane warzywa
40,-
Kaczka marynowana w jabłkach
Pyzy, zasmażana modra kapusta, glazurowana gruszka
47,-
DLA DZIECI
Panierowana pierś z kurczaka
Frytki, surówka z marchewki
20,-
Paluszki serowe z sosem malinowym
Frytki, surówka z marchewki
20,-
Makaron z sosem pomidorowym z mozarellą
20,-
DESERY

Ciasto domowe
Podawane w niedzielę
15,-
Banan karmelizowany
Z kruszonką orzechową, płatkami czekolady i lodami „słony karmel”
20,-
Brownie
Z lodami waniliowymi
20,-
Krem Brulee
20,-
NAPOJE GORĄCE

Kawa Lavazza
Kawa z ekspresu
10,-
Espresso
10,-
Doppio
15,-
Cappuccino
12,-
Latte
12,-
Irish coffee
18,-
Kawa po wiedeńsku
15,-
Kawa mrożona
15,-
Herbata liściasta Dilmah
Czarna / Czarna aromatyzowana
10,-
Zielona / Zielona z jaśminem
12,-
Owocowa
12,-
Biała Jade Butterfly Handmade
16,-
NAPOJE ZIMNE

Woda mineralna 250ml
5,-
Woda w karafce 1l
20,-
Fuze Tea 250 ml
7.-
Soki owocowe Cappy 250 ml
7,-
Sok ze świeżych owoców 250ml
15,-
Sok w karafce 1l
20 ,-
Coca-Cola 250ml
7,-
Coca-Cola Zero 250ml
7,-
Sprite 250ml
7,-
Fanta 250ml
7,-
KinleyTonic 250ml
7,-
ALKOHOLE

PIWO
Książęce Złote Pszeniczne – beczkowe 0,5 14,-
Książęce Złote Pszeniczne – beczkowe 0,3 12,-
Lech Pils – beczkowe 0,5 12,-
Lech Pils – beczkowe 0,3 10,-
Lech Premium – butelka 0,3 10,-
Lech Free – butelka 0,3 10,-
Tyskie Gronie – butelka 0,3 10,
Książęce Czerwony Lager 0,5 14,-
Książęce Ciemne Łagodne 0,5 14,-
Lech Ice Shandy 0,5 14,-
Redd’s 0,4 14,-
WINO DOMU
Pinot Grigo
I.G.T. Colline Teatine, Cantina Tollo, Italy bianco 10 cl
12,-
Madialuna Cabernet
D.O. Central Valley, Ochagavia, Chile tinto 10 cl
12,-
_______________________________________________________________________
WÓDKA (4CL)
Wyborowa 4 cl
6,-
Wyborowa 0,5 l
60,-
WERMUTH (8CL)
Martini Bianco
10,-
Martini Extra Dry
10,-
Martini Rose
10,-
Martini Rosso
10,-
RUM (4CL)
Bacardi Light
10,-
Bacardi Black
10,-
TEQUILA (4CL)
Sauza Silver
12,-
Sauza Gold
12,-
GIN (4CL)
Gordon’s London Dry Gin
12,-
KONIAK (4CL)
Hennesy V.S.
20,-
Hennesy Fine de Cognac
25,-
Hennesy X.O.
80,-
Martell V.S.
20,-
Martell V.S.O.P.
25,-
Martell X.O.
80,-
Remy Martin V.S.
20,-
Remy Martin V.S.O.P.
25,-
BRANDY (4CL)
Metaxa
15,-
Soberano Solera
10,-
WHISKY (4CL)
Ballantines Finest
10,-
Chivas Regal
20,-
Chivas Regal 18 Y.O.
25,-
Grands
10,-
Jack Daniel’s
15,-
Jameson
15,-
Jim Beam
15,-
Jim Black Black
20,-
Johnnie Walker Red
10,-
Johnnie Walker Black
20,-
Passport
10,-
Glenfiddich 12 Y.O.
20,-
LIKIERY I SPECJAŁY(4CL)
Bols Blue
8,-
Bols Melon
8,-
Bols Lychee
8,-
Bols Banana
8,-
Amaretto Florence
8,-
Bailey’s Irish Cream
10,-
Cointreau
15,-
Advokat Creme
6,-
Malibu
8,-
Passoa
8,-
NALEWKI
Nalewka na owocach czarnego bzu
x,-
Nalewka na kwiatach czarnego bzu
x,-
Nalewka na kwiatach bzu z cytryną i arcydzięglem
x,-
Nalewka bakaliowa z czerwonym pieprzem
x,-
Nalewka na na czarnych jagodach
x,-
Gruszkówka
x,-
Malinówka
x,-
Nalewka na śliwkach węgierkach z cynamonem i goździkami
x,-
Nalewka na śliwkach węgierkach
x,-
Nalewka na wędzonych śliwkach z miętą
x,-
Nalewka na pędach sosnowych
x,-