CO NAS WYRÓŻNIA?

Każda restauracja zachwala swoją kuchnię posługując się zbiorem wymyślnych przymiotników: wykwintna, wyszukana, wspaniała, wytworna, tradycyjna, domowa, międzynarodowa, śródziemnomorska…. Nasza kuchnia też ma te cechy. Jednak to, co nas naprawdę wyróżnia to jakość. Restauracja OAZA to po prostu dobre jedzenie! A dobre znaczy smaczne, pięknie podane, różnorodne, świeże i zdrowe.

 

Mamy zaufanych dostawców mięsa, ryb i warzyw. Nie używamy żadnych polepszaczy, barwników czy konserwantów spożywczych. Nie stosujemy żadnych półproduktów. Jeśli gotujemy rosół, to na mięsie i warzywach, a nie na koncentratach Knoora. Jeśli zupę – to na świeżych warzywach a nie na gotowych przecierach. Sami zaprawiamy owoce i warzywa podawane jako dodatki do mięs i sałat: dynię w occie i w zalewie imbirowej, śliwki na ostro. Jeśli proponujemy sałatę z wędzoną kaczką, to kacze piersi wędzimy sami w naszej wędzarni i w dymie, a nie w chemicznym koncentracie wędzarniczym którym preparuje się większość wędlin dostępnych w sklepach.

 

Własna wędzarnia pozwala nam przygotowywać STÓŁ OAZY. W każdą niedzielę można u nas kupić na wynos świeżo uwędzone mięsa (szynkę, schab, karkówkę, kacze piersi) i ryby (pstrągi, łosoś). Można też ich oczywiście skosztować na miejscu – nic nie smakuje lepiej niż kawałek świeżej ryby, właśnie wyciągniętej z wędzarni… A przy okazji można spróbować naszych domowych ciast: czasem jest to sernik, czasami placek ze śliwkami, innym razem tiramisu – zawsze bez spulchniaczy i polepszaczy, na jajkach, a nie na proszku jajecznym.

 

Inną specjalnością OAZY są DOMOWE NALEWKI. Ten tradycyjny polski trunek otrzymuje się przez macerowanie owoców i ziół w wysokoprocentowym alkoholu, który znakomicie wydobywa i przechowuje składniki i właściwości roślin, które są nim zalewane: niektóre witaminy, substancje eteryczne, garbniki, pektyny. Znane są zdrowotne zalety wielu nalewek, wszystkie bez wyjątku zachowują smaki i zapachy lata, są rozkoszą dla podniebienia i elementem kultywowania urody i przyjemności życia.

Nasze nalewki robimy sami: są w 100% wolne od wszelkiego rodzaju konserwantów, sztucznych polepszaczy smaku i innych „wynalazków” przemysłu spożywczego. Owoce pozyskujemy bądź ze sprawdzonych źródeł, bądź z własnego zbieractwa (np. owoce i kwiaty czarnego bzu, jagody czeremchy, które pochodzą z Puszczy Zielonki) . Do owoców dodajemy tylko zioła, korzenie, spirytus i cukier lub miód.

Można ich skosztować do obiadu (świetnie poprawiają trawienie), można kupić na wynos. Pięknie opakowana flaszeczka z nalewką przygotowaną według tradycyjnej receptury jest też niebanalnym prezentem.

PRZECZYTAJ NASZE MENU, PRZYJDŹ, SPRÓBUJ! A w każdą niedzielę dodatkowa atrakcja: SZEF KUCHNI POLECA. To specjalne menu, przygotowywane poza kartą – rodzaj „próby ogniowej” nowych dań, pomysłów, smaków, zestawień. Najczęściej z wykorzystaniem sezonowych specjałów. ZAPRASZAMY!

 

MENU RESTAURACJI OAZA

_____________________________________________________________________________________________________________________

PRZYSTAWKI

Tatar wołowy

Żółtko,  cebula, ogórek konserwowy

27,-

Sałatka z przegrzebkami i krewetką

Rukola, salsa z warzyw

35,-

Carpaccio z wołowiny

Suszone pomidory, kapary, parmezanem

29,-

________________________________________________________________________________________________________

ZUPY

Rosół z perliczki z makaronem i mięsem

(podawany tylko w niedzielę)

15,-

Zupa z curry

Z kurczakiem i prażonymi migdałami

15,-

Krem z pomidorów malinowych

Z oliwą czosnkową i bazylią

13,-

Krem szparagowy

13,-

 


SAŁATY

Sałata  z pieczonym kurczakiem

             Świeża sałata z warzywami, sos mango, grzanka

31,-

Sałata z grillowanym serem camembert

Roszponka, winogrono, jabłko, orzech, dressing truskawkowy

29,-

__________________________________________________________________________________________________________________________

MAKARONY

 

Tagliatelle z owocami morza

Pomidory, cebula, czosnek, koperek

38,-

 

Spaghetti w sosie śmietanowym

Cukinia, por, szpinak, jajko sadzone

32,-

 

  


RYBY

 

Sandacz saute

Puree ziemniaczane z chrzanem, kremowy groszek z chorizo

45,-

 

Grillowany Stek z łososia

Mus szpinakowy, spaghetti z czosnkiem, pomidorami i koperkiem

49,-

 

Mule

W białym winie z koperkiem lub w pomidorach z grzanką czosnkową
(podawane wyłącznie w niedziele)

42,-

 


MIĘSA

Polędwiczka wieprzowa sous vide w sosie jeżynowym

Gratin ziemniaczane, brokuł, marchewka

45,

 

Roladka z udka kurczaka

Mus z pieczonych batatów, grillowane warzywa

40,-

 

Kaczka marynowana w jabłkach

Pyzy,  zasmażana modra kapusta, glazurowana gruszka

47,-


DLA DZIECI

 

Panierowana pierś z kurczaka

Frytki, surówka z marchewki

20,-

Paluszki serowe z sosem malinowym

Frytki, surówka z marchewki

20,-

Makaron z sosem pomidorowym z mozarellą

20,-

 

 


DESERY


Ciasto domowe

Podawane w niedzielę

15,-

 

 Banan karmelizowany

Z kruszonką orzechową, płatkami czekolady i lodami „słony karmel”

20,-

 

Brownie

Z  lodami waniliowymi

20,-

 

Krem Brulee

20,-

 


NAPOJE GORĄCE

Kawa Lavazza

Kawa z ekspresu

  10,-

Espresso

 10,-

Doppio

15,-

Cappuccino

12,-

Latte

12,-

Irish coffee

18,-

Kawa po wiedeńsku

15,-

Kawa mrożona

15,-

Herbata liściasta Dilmah

Czarna / Czarna aromatyzowana

10,-

Zielona / Zielona z jaśminem

12,-

Owocowa

12,-

Biała Jade Butterfly Handmade

16,-


NAPOJE ZIMNE

 

Woda mineralna 250ml

5,-

Woda w karafce 1l

20,-

Fuze Tea 250 ml

7.-

Soki owocowe Cappy 250 ml

7,-

Sok ze świeżych owoców 250ml

15,-

Sok w karafce 1l

20 ,-

Coca-Cola 250ml

7,-

Coca-Cola Zero 250ml

7,-

Sprite 250ml

7,-

Fanta 250ml

7,-

KinleyTonic 250ml

7,-


ALKOHOLE

 


PIWO

Książęce Złote Pszeniczne  – beczkowe  0,5  14,-

Książęce Złote Pszeniczne   – beczkowe  0,3  12,-

Lech Pils  –  beczkowe 0,5    12,-

Lech Pils  –  beczkowe 0,3    10,-

Lech Premium  – butelka 0,3  10,-

Lech Free  – butelka 0,3     10,-

Tyskie Gronie  –  butelka 0,3    10,

Książęce Czerwony Lager  0,5    14,-

Książęce Ciemne Łagodne  0,5    14,-

Lech Ice Shandy 0,5     14,-

Redd’s 0,4    14,-


WINO DOMU

Pinot Grigo

I.G.T. Colline Teatine, Cantina Tollo, Italy     bianco  10 cl

12,-

Madialuna Cabernet

D.O. Central Valley, Ochagavia, Chile  tinto  10 cl

12,-

_______________________________________________________________________

WÓDKA (4CL)

Wyborowa   4 cl

6,-

Wyborowa  0,5 l

60,-


WERMUTH (8CL)

Martini Bianco

10,-

Martini Extra Dry

10,-

Martini Rose

10,-

Martini Rosso

10,-


RUM (4CL)

Bacardi Light

10,-

Bacardi Black

10,-


TEQUILA (4CL)

Sauza Silver

12,-

Sauza Gold

12,-


GIN (4CL)

Gordon’s London Dry Gin

12,-


KONIAK (4CL)

Hennesy V.S.

20,-

Hennesy Fine de Cognac

25,-

Hennesy X.O.

80,-

Martell V.S.

20,-

Martell V.S.O.P.

25,-

Martell X.O.

80,-

Remy Martin V.S.

20,-

Remy Martin V.S.O.P.

25,-


BRANDY (4CL)

Metaxa

15,-

Soberano Solera

10,-


WHISKY (4CL)

Ballantines Finest

10,-

Chivas Regal

20,-

Chivas Regal 18 Y.O.

25,-

Grands

10,-

Jack Daniel’s

15,-

Jameson

15,-

Jim Beam

15,-

Jim Black Black

20,-

Johnnie Walker Red

10,-

Johnnie Walker Black

20,-

Passport

10,-

Glenfiddich 12 Y.O.

20,-


LIKIERY I SPECJAŁY(4CL)

Bols Blue

8,-

Bols Melon

8,-

Bols Lychee

8,-

Bols Banana

8,-

Amaretto Florence

8,-

Bailey’s Irish Cream

10,-

Cointreau

15,-

Advokat Creme

6,-

Malibu

8,-

Passoa

8,-


NALEWKI

Nalewka na owocach czarnego bzu

x,-

Nalewka na kwiatach czarnego bzu

x,-

Nalewka na kwiatach bzu z cytryną i arcydzięglem

x,-

Nalewka bakaliowa z czerwonym pieprzem

x,-

Nalewka na na czarnych jagodach

x,-

Gruszkówka

x,-

Malinówka

x,-

Nalewka na śliwkach węgierkach z cynamonem i goździkami

x,-

Nalewka na śliwkach węgierkach

x,-

Nalewka na wędzonych śliwkach z miętą

x,-

Nalewka na pędach sosnowych

x,-